26 Aralık 2014 Cuma

Çizim Deneyimi

    Daha önceki yazılarımızdan da deneyimlediğiniz gibi, çizim sanatında gözlemin yerini hiçbir şey tutmamaktadır. Çizmek istediğiniz herhangi bir şeye uzun süre ve dikkatlice bakarken kendi kendinize ne gördüğünüzü sorun. Kendinize gördüğünüz manzarayı, nesneyi yada insanı cevap olarak vermeyin ve gözlem gücünüzü azaltmayın bu sık yapılan bir yanlıştır. Bunun yerine renge, şekle, forma, ana hatlara, dokuya ve de hareketlere dikkat edin. Bunları kendinize kural edinin ve görsel olan her şey için geçerli olduğunu unutmayın. İzlenimlerinizi analiz etmenizde yardımcı olan bu kural aynı zamanda, görme biçiminize de destek olacaktır. Bununla birlikte, neye baktığınızı bildiğinizi düşündüğünüz zaman bile bakmaya devam edin. Hiçbir şey bir kaç saniyeden daha uzun süre aynı kalmaz, sürekli bir devinim içindedir ve değişir hatta baktığınız şey hareketsiz bir form dahi olsa örneğin ışık faktörü ona yeni bir bakış kazandırır. İşin en heyecan verici yanı hiç sıkılmayacak olmanızdır. Her gün gördüğünüz, aynı sandığınız tanıdık sahnelerde dahi sonsuz çeşitlilik bulunur.
    Yaşamın içinden nesneleri resmetmeye başladığınızda, önünüzde duran üç boyutlu görüntüyü kağıda katı, tuhaf, hatalı, sert, ya da orantısız görünmeyecek şekilde aktarabileceğinizi kavramak her zaman zordur. Gerçekten kara kalem çizim işine yeteneğinizin olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, bu alıştırmalardan kaçışınız yok demektedir.
    Nesnelere gerçekten oldukları şekliyle, yani bir şekiller toplamı olarak bakacak ve öyle çalışacaksınız. Nesnelerin şekillerinin yanı sıra nesnelerin arasına sıkışmış şekilleri de fark edeceksiniz. Kara kalem çizimde ya da resimde olsun asla boşluk yoktur, sadece başka diğer ton alanları vardır. Seçtiğiniz nesneleri çalışırken şekillerin birbirine sıkıca geçtiğini bir bağ oluşturduklarını göreceksiniz. Görüntünün tamamına bir bütün olarak ilgiyle ve önyargısız olarak bakın. Her ayrıntıyı fark etmeye çalışın ve bütünün içindeki tek bir parçayı diğerlerinden üstün tutmayın. Çünkü resimde hiçbir parça diğerlerinden üstün değil, hepsi görsel bütününün bir parçasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder