18 Aralık 2014 Perşembe

Kendi Dünyanızı Çizmek...


    En güzel alıştırma yöntemi belkide kişinin kendi dünyasından ve yaşamdan görüntüleri düzenli olarak çizmeye çalışmasıdır. Çevrenizdeki nesneleri, insanları, manzaraları, ve detayları çizebilirsiniz. Bu nesnelerin enerjisini ve atmosferini ancak bunlarla kişisel olarak ilişki içerisinde yaşayanlar yakalayabilirler. Fotoğraflar ve hali hazırdaki diğer resimler asıllarının yerini tutamaz en son çare olarak kullanılmalıdır. Yanınızda malzeme olarak, her zaman bir veya iki karalama defteri bulundurun ve bunları mümkün olan her an kullanın. Sürekli olarak bıkmadan usanmadan, azimle taslak çizimi yaparsanız, çizim yeteneğiniz gelişir ve bilenir. Bolca malzeme ve araç bulundurun, kalemleriniz, silgileriniz, kalemtıraşlarınız, mürekkebiniz, tebeşiriniz, farklı özelliklerde çeşit çeşit kağıtlarınız olsun. Tüm çizim çalışmalarınızı içinde taşıyabileceğiniz bir adet çizim çantası da edinin. Her zaman yanınızda bir karalama kağıdı ve altlığı bulundurun. Kağıda dökmek ve anlatmak isteyeceğiniz görüntü ile ne zaman karşılaşacağınızı asla bilemezsiniz, bu durumda görüntüler henüz taze iken anında çizim yapmanız gerekebilir, sonraya bıraktığınız da anılarınız ve görüntüler silikleşecektir. Böylece ortaya o anı yansıtacak bir çalışma çıkmayacaktır. Mesela bir pencereden görünen bir şeyin ya da manzaranın taslağını yapma olasılığı mümkündür ve bu koşullarda çok iyi çalışmalarda ortaya çıkabilmektedir.
    Karakalem veya farklı tekniklerle ama nasıl yapmış olursanız olun. çizimlerinizi bitirdiğinizde en az bir yıl saklayın. Aradan geçen bu süre içerisinde eski çizimleriniz güçlü ve zayıf yanlarını daha nesnel bir şekilde görebilir ve hangi çizimlerin iyi, hangilerinin kötü olduğu hakkında net bir görüşe sahip olabilirsiniz. Yaratım anının heyecanı içindeyken yarattığınız eserin, yaptığınız çalışmaların iyi mi yoksa kötü mü olduğunu bilemezsiniz. Elde ettiğiniz sonuç sizin için çok değerlidir. Zaman geçtikçe yaptıklarınıza daha nesnel bakabilir ve daha net bir yargıya varabilirsiniz.
    Yarattığınız eserlerinizi ve çalışmalarınızı bir portföy halinde toplayın ve ara sıra çizimlerinizi çerçeveletin. Sürekli eserlerinizi sizin de görmeniz eksiklikleri ya da farklılıkları keşfetmenize yardımcı olacaktır. Çalışmalarınızı görmek isteyen birileri olursa, hali hazırda gösterebileceğiniz eserleriniz olsun. Yaptığınız çalışmaları insanlara göstermekten ve eleşriri almaktan korkmayın. Unutmayın ki aldığınız her eleştiri ve yorum sizin kendinizi geliştirmenize ve bir adım daha ilerlemenize katkı sağlayacaktır. Ayrıca genel anlamda bakıldığında da insanlar çizimleri her daim ilgi çekici bulurlar. Çizerken eğlenin, mutlu olun ve görsel dünyadaki araştırmanızdan keyif alın.
    Yaşam içinden, kendi dünyanızı çizmenizin mümkün olmadığını düşünüyorsanız, çizim çalışmalarınız için kendi çektiğiniz nesne ya da sahne fotoğraflarını kullanın. Bu yöntem başkalarının çektiği fotoğrafları kullanmaktan daha iyi ve yaratıcıdır. Çünkü, görsel belleğiniz size bu fotoğrafı çekerken hangi görüntüyü yakalamak istediğinizi hatırlatacaktır. Böylece kafanızda daha net bir kompozisyon belireceğinden çalışmanız daha etkileyici olacaktır.
    Çizim dünyasındaki en önemli değerlerden biri de basitliğin önemidir. Çizim sanatında başarı elde etmeniz için sofistike, fantastik ya da karmaşık bir yaklaşıma ihtiyaç yoktur. Kendinizi geliştirip belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra siz zaten sınırlarınızı, tarzınızı kendiniz belirleyeceksiniz. Kendinizi geliştirmek adına çizimlerinizde çoğu zaman aynı şeyi yapmaya çalışın bir süre sonra baktığınızda ne kadar geliştiğini göreceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder