18 Aralık 2014 Perşembe

Ustalardan Çizimler Çalışmak...


    Usta ressamlardan yöntem ve tarzlarını körü körüne taklit etmenizi istemiyorum. Sadece gözlem yeteneğinizi sonuna dek kullanarak; Raphael, Leonardo gibi ünlü sanatçıların, eserlerini gözlemleyip analiz etmenizi istiyorum. Çünkü büyük sanatçılar kendilerini çevreleyen dünyayı genel olarak kesinlikle gözlemlerler.
    Yapacağınız alıştırmaların ışığında, vuruşlarınızın uzunluğunu ve şiddetini çeşitlendirerek tekniği nasıl gözlemlerin hizmetinde kullanabileceğinizi anlamaya başlamanızı istiyorum. Çok fazla sayıda alıştırma yaptıktan sonra gözle görülür fark edilir bir etkiyi elde edebilmek için vuruşlarınızın ne kadar ağır, hafif, uzun ya da kısa olması gerektiğini tam olarak algılayabilecek duruma geleceksiniz. Umuyorum ki bu noktaya oldukça hızlı bir şekilde ulaşabileceğinizi de göreceksiniz. Çizim ve resim çalışmanın en önemli getirilerinden biri de görme gücümüzün rafine hale gelmesi ve dünyayı görme biçimimizde normal günlük koşullarda var olan önyargıları ve tarafçılığı bir kenara bırakmaya başlamamızdır.
    Çizim hakkında biraz tarihe dayalı bilgi vermem gerekirse; antik yunan sanatı bilinen en eski örnekler arasında yer almaktadır. M.Ö. yaklaşık olarak 510 yıllarına dayanmaktadır. Antik Yunan vazo çizimleri o kadar sofistike ve zarif ki modern zamanların Picasso' su ya da Matisse' inin elinden çıkmış zannedilebilir; oysa ne Matisse bu kadar kararlı ve kesin çizebilirdi ne de Picasso anatomik açıdan bu kadar doğru ve verimli olabilirdi. Basit, oyma çizgisi kolayca ve hemen yapılıvermiş gibi duruyor ama bu seviyeye yıllar süren çaba ve çalışma sonucunda ulaşılmış olmalı. Üstüne üstlük bu çizimler düz bir kağıt ya da alan üzerine değil bir vazonun bombeli yüzeyine veya çukur bir kabın eğimli yüzeyine uygulanmış. Çizgi kullanımındaki tutumluluk tüm sanat heveslileri için alınacak bir ders olmalıdır. Unutmayın ki çizgiler kararlı ve kesin bu da görüntü kirliliğini yok etmekle beraber, ortaya temiz sanki kalıp çıkarılıp üzerinden çizilmiş gibi profesyonel bir görüntü bırakıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder