26 Aralık 2014 Cuma

Leonardo Da Vinci (1459 - 1519)

    Leonardo Da Vinci nin bir çizimine baktığımızda, pek çok kişi daha net bir şekilde görebilmek yanı sıra gördüklerini kağıt üzerinde ifade edebilecek teknik ve beceriye de sahip olan, çok yetenekli bir sanatçı görürler. Desenin çeşitli kısımlarının ana hatlarını belirleyen gümüş bir ressam kalemi veya beyaz tebeşir darbelerinin, vuruşlarının ne denli kolay yapıldığını görmekteyiz, bazı vuruşlar keskin, bazıları ise yumuşak hatlardan meydana gelmiş, bazı çizim kısımları var ki; birden fazla çizgiyle yapılan bu darbeler yüzeyin şeklin çerçevesinde döndüğü ve görüntüden kaybolduğu hissi vermektedir.
    Leonarda Da Vinci, ışık ve gölgeyi kendisine ait bir tarzda buharlaşma ismi verdiği yöntemle kağıda aktarıyor; bu teknikte derinlik ve hacmin etkileri koyu ve bulanık gerçekçi tonlarla elde edilmektedir. Koyu, lekeli bölgelerdeki titiz derecelendirme sayesinde tonlardaki aşamalı geçişin nasıl üç boyutlu görünüm sağladığını görmekteyiz.
    Zemin olarak görünen ve gözlerimize inandırıcı bir gerçeklikte gelecek kadar yumuşak ve eşit çizilmiş birbirine yakın çizgiler de boyut etkisini belirtmektedir. Leonardo Da Vinci nin fazlasını değil sadece gerektiği kadarını kağıda dökmesi son derece naif bir yöntem. Bu uzmanlık seviyesine ulaşmak için sayısız tekrar ve çalışma yapmak gerekmektedir. Bununla beraber, teknik çalışmalara devam etmek son derece önemlidir, bu yöntemle bu çalışmalar sayesinde istediğiniz şeyi daha kolay gerçekleştirip, oluşturabilirsiniz... Tekniklerde öncelikle ustalık sağlamak, sonra onları unutmak gereklidir. Bütün bu süreç zaman almaktadır bu yüzden sabırlı bir şekilde çok çalışmak ve çalışmalarınıza odaklanıp, zaman ayırmak gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder