17 Mart 2015 Salı

Photoshop Dersleri: Başlangıç...

    Herkese merhaba, photoshop günümüzde çok işimize yarayan pratik olarak kullanabileceğimiz gibi çok köklü tasarımlar yapmaya da olanak sağlayan muazzam bir programdır.
    Photoshop un her yeri sürümünde yeni araçlar, efektler eklense de ben burada sizlere Adobe Photoshop CS3 hakkında bilgiler verip, dersler eşliğinde anlatacağım. En çok kullanılan pratik ve çok işe yarar sürüm olan Photoshop CS3 ü her bilgisayarda kullanabilmek açısından İngilizce kullanmanızı tavsiye ederim.
   İlk olarak programı açtığınızda sol tarafta yer alan Tools (araçlar) ismi verilen kısmı öğrenelim:
1. Move Tool: Bu araç sizin işinize çok yarayacaktır. Tasarımınızdaki objeleri tutup, bir yerden bir yere taşımaya yarar. Ayrıca bu tool u tıkladığınızda pencerenin üst kısmında açılan panelindeki, Auto-Select yazan yerin yanındaki kutucuğu işaretlerseniz, tasarımda hangi objeye ya da yazıya tıklarsanız otomatik olarak seçer.
2. Marquee Tool: Bir çeşit seçme aracıdır. üzerine gelip mouse un sağ tuşuna tıklarsanız karşınıza kare, elips, yatay ve dikey seçim şekilleri çıkar. Bunları tasarım bölümlerini geometrik olarak seçmede kullanabilirsiniz.
3. Lasso Tool: Bu seçim aracı da daha çok ince işlerde örneğin fotoğrafçılar, arka fonu dekupe etmek için kişileri bu araçla zoom yaparak kenarlarından çizer gibi çalışarak seçerler, seçim daha temiz ve kusursuz görünür. yine aracın üzerindeyken sağ tuşa tıklarsanız 3 farklı çeşidi olduğunu görebilirsiniz.
4. Magic Wand Tool / Quick Selection Tool: Bu iki güzide seçim aracı çok işe yarayan bir diğer araçlardan. İlki diğer sürümlerde de varken ikincisi bu sürümde Photoshopa kazandırılmıştır. Çoklu seçimlerde, fotoğrafın üzerinde aynı ve benzer renk gruplarını kolayca seçmeye yarar ancak akabininde ince işçilik gerektirir.
5. Crop Tool: Kesme aracıdır üst panelde dilediğiniz ölçüleri elle yazabileceğiniz gibi isterseniz sayfa üzerinde kendinizde ayarlayabilirsiniz.
6. Slice Tool: Bu daha çok web tasarımda kullanılacak kısımdır. Kestiğiniz parçaları web sitenize alabilmenizi sağlar.          
7. Spot Healing Brush Tool: Bu araç da 4 çeşitten oluşan, fotoğrafları rötuşlama ve düzenleme de yardımcı olan araçlardır.
8. Brush Tool: Bildiğimiz fırça araçlarıdır, üzerine tıklandığında seçenekler arasında ince çizimler için pencil tool yani kalem aracıda mevcuttur. Seçtiğinizde yukarıdaki panelden çeşitlerini ve uçlarının kalınlıklarını ayarlayabilirsiniz.
9. Clone Stamp Tool: Yine fotoğraf rötuşlamada lekeleri, benleri, fotoğraflardaki kusurları ya da istenmeyen logo, yazıları alt kısmı çok bozmadan siler. Bu aracı kullanmak için fotoğrafın yakın dokusundan alt tuşu basılıyken mouse un sol tuşuna tıklayarak örnek parça alınır ve kapatılmak istenilen yere yapıştırılarak kullanılır.
10. History Brush Tool: Yine tasarımlarla ilgili geriye dönük kullanılabilecek bir fırça türüdür.
11. Eraser Tool: Silgi aracıdır, seçenekleri arasındaki diğer silme araçları da çeşitli tasarımlarda kullanılabilir.
12. Gradient Tool: Resimlere, seçilen kısımlara istediğiniz renkler ve özellikler ayarlanarak renk geçişleri uygulaması sağlayan bir araçtır.
13. Blur Tool: Resmin seçilen kısımlarına ya da tamamında uygulanmak istenen yerlerine paneldeki brush uçlarıyla uygulanarak bulanıklık katan bir araçtır. Diğer seçenekleri Sharpen Tool; resimlere uygulandığında blur tool un tam tersi olarak keskinlik kazandırır. Smudge Tool ise; tasarımlarınıza farklı efektler katmanızı sağlar, fotoğraflara tıklayıp çizdiğinizde çekip, uzatıyormuş gibi bir görüntü oluşturur.
14. Dodge Tool: Bu araç uygulandığı kısma parlaklık verir. Burn Tool: fotoğraflarda yanmış izlenimleri oluşturur. Sponge Tool ise; uygulandığı yerin rengini soldurur.
15. Pen Tool: Bu araç ile istediğiniz şekilleri çizim yaparak yakalayabilir, desenleri üzerinden çizebilir, dekupe yapılacak objeleri de kenarlarından bu araç ile çizerek daha ince ve kusursuz bir çalışma sağlayabilirsiniz.
16. Horizontal Type Tool: Tasarımlarınıza istediğiniz gibi yazı eklemenize yarar. Üst panelde font tipini, büyüklüğünü ve rengini ayarlayabilirsiniz.
17. Path Selection Tool: Seçimlerde işinize yarayabilecek araçlardır.
18. Rectangle Tool: Bu araç kutusunda tıklandığında bir çok şekil aracı yer alır. Bunlarla tasarımlarınıza farklı şekiller ekleyebilirsiniz.
19. Notes Tool: Tasarımlarınızı kaydetmeden önce unutmamak için kaldığınız yere not eklemek isterseniz kullanabileceğiniz bir araçtır.
20. Eyedropper Tool: Resimlerden istediğiniz bir rengi bu damlalık aracı ile seçip, tasarımlarınıza uygulayabilirsiniz.
21. Hand Tool: Bu el aracı ile sayfayı tutup istediğiniz yere kaydırabilirsiniz. Büyük ölçekli tasarımlarda çok işe yarar.
22. Zoom Tool: Büyüteç aracı sayfanın istediğiniz kısmına yakınlaşmanızı sağlayacak araçtır.
Bu aracın altında renk seçeneklerini yapacağınız bölüm yer almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder