30 Mayıs 2015 Cumartesi

Dövme Sanatı ( Tattoo Art)

 
 
    Dövme eski çağlardan beri çeşitli nesneler ve boyar maddelerle vücudu boyama sanatıdır. Bilindiği gibi eski yıllarda dövmesi olan kişilere karşı insanlar ön yargılı şekilde yaklaşsa da artık günümüzde bu ön yargı ortadan kalkmış, herkes kendi tarzında ufak ya da daha gösterişli büyüklükte dövmeler yaptırmaya başlamıştır.
    Dövme sanatı (Tattoo Art) çizim yapabilen insanların daha iyi uyguladığı bir iştir. Çünkü çizim yapabilme yeteneği olmayan biri dövme yaptığında ortaya çok kalitesiz ve geri dönüşü zor olan işler çıkacaktır. Bu gibi durumlarda yapılmış kötü dövmeleri başka birine kaparttırmaya ya da lazer ile sildirmeye çalışacaksınız.
   Dövme yapımında renk, gölge ve anatomi bilgisi oldukça önemlidir. Renkleri nasıl kullanacağınızı bilirseniz ortaya muhteşem sonuçlar çıkartabilirsiniz. Ayrıca gölge teknikleri de şekilleri, çizimleri vurgulama, boyutlandırma ve öne çıkarmada fazlasıyla önem taşır.
                                                         Nasıl Dövme Yaptırmak Gerekir?
   Herkes kendine ait başkasında bulunmayan bir dövmeye sahip olmak isteselerde ülkemizde tasarım dövmeler yapan kişilerin sayısı oldukça azdır. Bu noktada yine başa dönerek çizim yapabilme yeteneğinin bu işte ne kadar önemli olduğunda hem fikir olabiliriz. Güzel sanatlar fakültesi mezunu ya da doğal olarak çizim yeteneğine sahip olup, bunu geliştirmiş olan kişiler dövme sanatını uyguladıklarında sizin hayalinizdeki dövmeyi tasarlayarak (Tattoo Design) yapacak ve böylece sadece size özel, benzersiz bir dövmeniz olacaktır.

   Dövme Seçiminin Önemi
   Kendinize özgü seçimlerde bulunun ve aşırıya kaçmayın. Ömür boyu taşıyacağınız dövmeniz için sadece dövme olsunda ne olursa olsun mantığından kesinlikle uzak durun. Bunların ışığında sizin için çok çok özel olmayan birinin ismini yazdırmamaya çalışın, çünkü öyle ki ileride onu mutlaka değiştirmeniz ya da kapattırmanız gerekecektir. O zaman da dövme kapatması için kapatılacak dövmenin büyüklük ve rengine göre daha koyu ve büyük tonlarda başka dövmeler uygulanacağından, ortaya her zaman hoş bir dövme tasarımı çıkmayabilecektir.
    Sizi, tarzınızı ve hayat görüşünüzü yansıtan, günlük ve iş yaşamınıza engel olmayacak dövme seçenekleri ile daha rahat edebilirsiniz...

27 Mart 2015 Cuma

Photoshop Dersleri: Ahşap Arka Plan Yapımı

    Herkese merhaba, photoshop dersleri olarak yine tasarımlarınızda kullanabileceğiniz arka plan (background) çalışmalarının nasıl hazırlandığını göstereceğiz.
    Önce kullanmak istediğiniz ölçülerde bir yeni sayfa açabilirsiniz. Ahşap görünüm verileceği için buna uyacak olan iki rengi kendi isteğinize ve tasarımınıza uygun olacak biçimde seçebilirsiniz. Belirlediğiniz efektlerle sayfanıza clouds isimli efekti uygulayacaksınız.

   Bunun için takip edeceğiniz yol; Filter => Render => Coluds olacaktır. Karşınıza resimdeki gibi bir görüntü çıkması gerekiyor. Daha sonra bu göntüyü karıncalandırmak için Noise efektini uygulayacaksınız. Takip edeceğiniz yol: Filter => Noise => Add Noise olacaktır.
    Noise efektini uyguladığınızda karşınıza resimdeki gibi karıncalı bir görüntü çıkmış olmalı.
    Bir kaç adım sonra ahşap etkisi gözle görülür hale gelecek. Bu adımda da ahşap etkisini bir nebze daha arttırmak için, çalıştığınız Layer ı kopyalayın ve ona, Motion Blur efekti uygulayacaksınız. İzleyeceğiniz yol: Filter => Blur => Motion Blur olacaktır.
    Blur verilen tasarım resimdeki gibi olmalı. Ancak fark edeceğiniz üzere kenarları daha farklı duruyor bunu yok etmek için Transfor yapacaksınız yani Ctrl + T tuşlarına basarak, mouse ile kenarları iki yana çekip etkiyi sayfanın her yerine uygulamış olacaksınız.
    Ahşap zemin üzerindeki budakların oyuk efektlerini yaratabilmek için, Filter => Liquify efektinden yararlanabilirsiniz. Efekti fazla abartmayın, dozunda kullanın ki tasarım daha gerçekçi olsun. Resimdeki okların yönlerinde Twirl aracını kullanacaksınız.
    Şuan elinizde hali hazırda ham bir ahşap arka plan oluşmuş durumda. Sizin ihtiyacınız olan tasarıma uygun bir şekilde, kontrast ve renklerle oynayabilirsiniz veya birkaç adımda daha uygulayarak son etkileri de yakalayabilirsiniz.
    Bu zemin tasarımı ortada sergilenecek bir nesne olduğu düşünülerek yapıldığı için zeminin orta kısmına ışık verildi. Bu ışığı vermek için Dodge Tool u kullanabileceğiniz gibi, daha gölgeli kısımlar için de Burn Tool u kullanabilirsiniz. İki aracı kullanırken de dikkat edin fazlası, tasarımın görselliğini bozacaktır.
    Biraz daha gerçekçi durması açısından Filter menüsünden Noise seçeneği ile biraz daha Add Noise uygulayabilirsiniz.
    Ahşap görüntüsüne yan yana tahtalar dizilerek yapılmış gibi görünmesini isterseniz bir sonraki adımda da bunu gerçekleştirebilirsiniz.

    Dikdörtgen seçim aracınızı alarak, yatay olacak şekilde sayfanın bir ucundan diğerine ikiye bölerek 2 pixel kalınlığında seçim yaparak bunu yeni açacağınız Layer da gerçekleştirin. İçini açık renk ile dolduracaksınız. Sonrasında da Ctrl + L ile Level ayarlarında iç kısma parlaklık kazandırabilirsiniz.
Aynı seçim uygulamasında bir Layer daha oluşturup bunu da yine Level bölümünden karartırsanız, tahtaların arasında boşluk varmış ve gölge yapmış gibi daha gerçekçi bir görünüm elde edebilirsiniz.

Bu ince çizgiyi oluşturan iki Layer ı CTRL + E tuşları ile birleştirip, eşit aralıklarla yukarıdan aşağıya doğru dizerseniz güzel bir ahşap zemin elde etmiş olacaksınız. Bu yatay çizgileri aynı zamanda böyle kullanmayıp, dikey olarak da kullanabilirdiniz. Ouşturduğunuz bu zemin tasarımının üzerine çiviyle çakılmış gibi duran resimler yerleştire de bilirsiniz. Photoshop Dersleri: Ahşap Arka Plan Yapımı ile sizde artık tasarımınızı gerçekleştirdiniz.

23 Mart 2015 Pazartesi

Photoshop Dersleri; Ateş Topu, Yanan Gezegen Ya da Meteor Efekti Yapımı

    Photoshop ta kendi yaptığımız efektleri kullanmak için menüdeki efekt seçeneklerinin nasıl çalıştığını bilmemiz gerekmektedir. Bu dersimizde patlıyormuş gibi duran bir gezegen, ya da kente düşmek üzere olan bir meteor şeklinde de kullanılacak bir görsel yapacağız.
    Öncelikle aşağıdaki gibi bir çatlamış toprak resmi kullanmanız gerekiyor:

Seçmiş olduğunuz resmi photoshop programında açınız. Sonra ve üzerine ters renk efekti vereceğiz bunun için menüden; Image => Adjustment => Invert seçeneklerini tıklıyoruz. Ve karşımıza aşağıdaki şekilde oluşmuş bir efekt çıkıyor.
    Bu oluşturduğumuz resmi tam ortasından olacak şekilde, araçlar kısmındaki elips seçim aracı yani Elliptical Marquee Tool ile seçeceğiz. Bu araca tıkladığımızda üstteki menüsünden Fearher kısmındaki değeri 5 px olarak vereceğiz, nedeni ise kesilecek olan seçimin kenarlarının daha yumuşak ve gerçekli olması. Tam yuvarlak olabilmesi için SHIFT tuşuna basılı tutarak seçiyoruz. Yuvarlak bir parça seçmelisiniz. Seçme işlemi sonrasında menüden Select => Inverse adımlarını takip ediyoruz, bunu seçiminizi ters çevirmek için yapacaksınız. Seçiminiz ters olunca da DELETE tuşu ile silerek yuvarlağınızın etrafını temizleyebilirsiniz. Elinizdeki görüntü aşağıdaki gibi olmalıdır.
    Bunun ardından tekrar Select => Inverse adımlarını uygulayıp, yuvarlak çalışmamızın seçili olmasını sağlıyoruz. Artık efektlere geçebiliriz. Menüden Filter => Distort => Spherize seçenekleri ile pencereyi açıyoruz ve üzerindeki Amount değeri: 100 ile Mode: Normal olacak şekilde giriyoruz. Eğer bu özelliği pek kullanmadıysanız zaten bu şekilde olacaktır. Tamam diyerek pencereyi kapatıyoruz. Bu etkiyi daha güçlendirmek için yine aynı adımlarla pencereyi tekrar açıp, bu sefer Amount değerini: 50 ye ayarlıyoruz. Bu şekilde tasarımınızın Spherize özelliği güçlenmiş oldu. Tekrar Select => Inverse ile arka zemini seçip istediğiniz rengi ayarlayabilirsiniz.
    Tasarımınızın görüntüsünü keskinleştirmek adına, Filter => Sharpen => Unsharp Mask efektini veriyoruz. Bu pencerede Amount Değeri: %500 - Radius: 1,7 px - Treshold: 122 levels olacak şekilde ayarlıyoruz. Yukarıdaki çalışma ile kıyarlarsak daha küre görünümüne ulaştı.
   

    Sonraki adımda işin çılgın boyutu başlıyor. Patlıyormuş ya da yanıyormuş gibi görünen kısımları yapacağız. Filter => Distort => Polar Coordinates  penceresinden Polar to Rectangular seçeneğini işaretliyoruz. Image => Rotate Canvas => 90 CW adımlarını takip ediyoruz. Efektiniz oluşmaya başladı şaşırmayın. Devam ediyoruz, Filter => Stylize => Wind adımları ile açılan pencerede Method: Wind ve Direction: From the Right şeklinde ayarlanıp Ok tıklanacak. Aynı efekti ikinci kez uygulamak, daha güçlü verebilmek içinde Ctrl+F tuşlarına basıyoruz. Sonra Image => Rotate Canvas => 90 CCW seçeneklerini uyguladıktan sonra tasarımımız yine gezegen görünümüne geri döndürmek için; Filter => Distort => Polar Coordinates penceresinden Options: Rectangular to Polar şeklinde ayarlıyoruz. Ve aşağıdaki gibi bir görüntü elde ediyoruz.

Bu gezegen ya da meteor şuan donmuş gibi görünüyor. Bu şekilde de tasarımlarınızda kullanabileceğiniz gibi ateş efekti vermek için ise; Image => Adjustment => Color Balance seçeneği ile istediğiniz şekilde renklendirebilirsiniz. Benim yanan gezegenim aşağıdaki gibi oldu.






18 Mart 2015 Çarşamba

Photoshopta Arka Plan Oluştuma: Buzlu Cam Efekti (Videolu Anlatım)

    Photoshop çalışmalarınızda kullanacağınız efektleri ve arka planları kendinizin oluşturması, çalışmalarınıza özgün ve doğal bir hava katacaktır.
   Photoshopta buzlu cam gibi görünen cam bloklardan oluşmuş havası veren bir arka plan efektinin nasıl yapılabileceğini anlatacağım ve sayfanın en altındaki videodan yapılışını canlı olarak da izleyebilirsiniz. Photoshop ta 400x400 pixel lik bir sayfa açabilirsiniz, bu örneği çalışırken bilgisayarınızın çok kasmaması için verilmiş bir ölçü. Siz ilerde kaç boyutlarında oluşturmak isterseniz ona göre ayarınızı yapabilirsiniz.
    Açtığınız sayfaya menüden Filter e tıklayıp, Render ve Clouds seçimini yaparak bu efekti uyguluyoruz. Programınızın renk skalasında hangi renkler seçili ise ona göre bir efekt orataya çıkacaktır, bu nedenli siyah ve beyazın seçili olduğundan emin olun. Daha sonra bu yarattığımız etkiyi biraz daha vurgulamak için tekrar menüden Filter e tıklayıp, -> Render menüsünden bu kez Difference Clouds u seçiyoruz.
    Son olarak ana efekti sağlayabilmek için, Filter -> Disstort menüsünden Glass efektini tıklayıp, açıyoruz. Bu sayfada istediğimiz efekt etkisi için, sol panelde ayarlamalar yapacağız. Yan taraftaki Distortion: 15 ve Smoothness: 3 olacak, Texture seçenekleri içinden de Blocks u seçip tamam diyebilirsiniz.
    Sayfanızda gördüğünüz gibi buzlu cam bloklarından oluşmuş bir arka plan yaratıldı. Bu efekti kendinizce renklendirmek isterseniz, oluşturduğunuz layer ı kaybetmemek için kopyalayıp, menüden Image -> Adjustments -> Hue & Saturation adımlarını takip edip oencereyi açıyoruz. Açılan pencerede renk ayarı yapabilmek için, sağ alt kısmındaki colorize seçeneğine tik koyun ve ortadaki renk ayarlarıyla istediğini renkleri verin.



17 Mart 2015 Salı

Photoshop Dersleri: Başlangıç...

    Herkese merhaba, photoshop günümüzde çok işimize yarayan pratik olarak kullanabileceğimiz gibi çok köklü tasarımlar yapmaya da olanak sağlayan muazzam bir programdır.
    Photoshop un her yeri sürümünde yeni araçlar, efektler eklense de ben burada sizlere Adobe Photoshop CS3 hakkında bilgiler verip, dersler eşliğinde anlatacağım. En çok kullanılan pratik ve çok işe yarar sürüm olan Photoshop CS3 ü her bilgisayarda kullanabilmek açısından İngilizce kullanmanızı tavsiye ederim.
   İlk olarak programı açtığınızda sol tarafta yer alan Tools (araçlar) ismi verilen kısmı öğrenelim:
1. Move Tool: Bu araç sizin işinize çok yarayacaktır. Tasarımınızdaki objeleri tutup, bir yerden bir yere taşımaya yarar. Ayrıca bu tool u tıkladığınızda pencerenin üst kısmında açılan panelindeki, Auto-Select yazan yerin yanındaki kutucuğu işaretlerseniz, tasarımda hangi objeye ya da yazıya tıklarsanız otomatik olarak seçer.
2. Marquee Tool: Bir çeşit seçme aracıdır. üzerine gelip mouse un sağ tuşuna tıklarsanız karşınıza kare, elips, yatay ve dikey seçim şekilleri çıkar. Bunları tasarım bölümlerini geometrik olarak seçmede kullanabilirsiniz.
3. Lasso Tool: Bu seçim aracı da daha çok ince işlerde örneğin fotoğrafçılar, arka fonu dekupe etmek için kişileri bu araçla zoom yaparak kenarlarından çizer gibi çalışarak seçerler, seçim daha temiz ve kusursuz görünür. yine aracın üzerindeyken sağ tuşa tıklarsanız 3 farklı çeşidi olduğunu görebilirsiniz.
4. Magic Wand Tool / Quick Selection Tool: Bu iki güzide seçim aracı çok işe yarayan bir diğer araçlardan. İlki diğer sürümlerde de varken ikincisi bu sürümde Photoshopa kazandırılmıştır. Çoklu seçimlerde, fotoğrafın üzerinde aynı ve benzer renk gruplarını kolayca seçmeye yarar ancak akabininde ince işçilik gerektirir.
5. Crop Tool: Kesme aracıdır üst panelde dilediğiniz ölçüleri elle yazabileceğiniz gibi isterseniz sayfa üzerinde kendinizde ayarlayabilirsiniz.
6. Slice Tool: Bu daha çok web tasarımda kullanılacak kısımdır. Kestiğiniz parçaları web sitenize alabilmenizi sağlar.          
7. Spot Healing Brush Tool: Bu araç da 4 çeşitten oluşan, fotoğrafları rötuşlama ve düzenleme de yardımcı olan araçlardır.
8. Brush Tool: Bildiğimiz fırça araçlarıdır, üzerine tıklandığında seçenekler arasında ince çizimler için pencil tool yani kalem aracıda mevcuttur. Seçtiğinizde yukarıdaki panelden çeşitlerini ve uçlarının kalınlıklarını ayarlayabilirsiniz.
9. Clone Stamp Tool: Yine fotoğraf rötuşlamada lekeleri, benleri, fotoğraflardaki kusurları ya da istenmeyen logo, yazıları alt kısmı çok bozmadan siler. Bu aracı kullanmak için fotoğrafın yakın dokusundan alt tuşu basılıyken mouse un sol tuşuna tıklayarak örnek parça alınır ve kapatılmak istenilen yere yapıştırılarak kullanılır.
10. History Brush Tool: Yine tasarımlarla ilgili geriye dönük kullanılabilecek bir fırça türüdür.
11. Eraser Tool: Silgi aracıdır, seçenekleri arasındaki diğer silme araçları da çeşitli tasarımlarda kullanılabilir.
12. Gradient Tool: Resimlere, seçilen kısımlara istediğiniz renkler ve özellikler ayarlanarak renk geçişleri uygulaması sağlayan bir araçtır.
13. Blur Tool: Resmin seçilen kısımlarına ya da tamamında uygulanmak istenen yerlerine paneldeki brush uçlarıyla uygulanarak bulanıklık katan bir araçtır. Diğer seçenekleri Sharpen Tool; resimlere uygulandığında blur tool un tam tersi olarak keskinlik kazandırır. Smudge Tool ise; tasarımlarınıza farklı efektler katmanızı sağlar, fotoğraflara tıklayıp çizdiğinizde çekip, uzatıyormuş gibi bir görüntü oluşturur.
14. Dodge Tool: Bu araç uygulandığı kısma parlaklık verir. Burn Tool: fotoğraflarda yanmış izlenimleri oluşturur. Sponge Tool ise; uygulandığı yerin rengini soldurur.
15. Pen Tool: Bu araç ile istediğiniz şekilleri çizim yaparak yakalayabilir, desenleri üzerinden çizebilir, dekupe yapılacak objeleri de kenarlarından bu araç ile çizerek daha ince ve kusursuz bir çalışma sağlayabilirsiniz.
16. Horizontal Type Tool: Tasarımlarınıza istediğiniz gibi yazı eklemenize yarar. Üst panelde font tipini, büyüklüğünü ve rengini ayarlayabilirsiniz.
17. Path Selection Tool: Seçimlerde işinize yarayabilecek araçlardır.
18. Rectangle Tool: Bu araç kutusunda tıklandığında bir çok şekil aracı yer alır. Bunlarla tasarımlarınıza farklı şekiller ekleyebilirsiniz.
19. Notes Tool: Tasarımlarınızı kaydetmeden önce unutmamak için kaldığınız yere not eklemek isterseniz kullanabileceğiniz bir araçtır.
20. Eyedropper Tool: Resimlerden istediğiniz bir rengi bu damlalık aracı ile seçip, tasarımlarınıza uygulayabilirsiniz.
21. Hand Tool: Bu el aracı ile sayfayı tutup istediğiniz yere kaydırabilirsiniz. Büyük ölçekli tasarımlarda çok işe yarar.
22. Zoom Tool: Büyüteç aracı sayfanın istediğiniz kısmına yakınlaşmanızı sağlayacak araçtır.
Bu aracın altında renk seçeneklerini yapacağınız bölüm yer almaktadır.